Medical yoga

Medicinsk yoga

Medicinsk yoga är en terapeutisk form av kundaliniyogan som har sitt ursprung från norra Indien och Tibet med rötter från den Tantriska traditionen.Medicinsk Yoga är utvecklad av Göran Boll på Institutet för medicinsk Yoga i Stockholm(IMY).

Medicinsk yoga är utvecklad under kliniskt/terapeutiskt arbete på IMY och via kursverksamhet med tiotusentals deltagare på flera hundra svenska arbetsplatser sedan 1997. Hundratals vetenskapliga studier på olika yogaformer världen över ligger bakom utvecklingen av den medicinska yogan. I Sverige har det gjorts ett halvt dussin svenska studier på kundaliniyogan, bla i karolinska institutets, Danderyds sjukhus och Stockholms universitets regi.
Läs mer om Medicinsk Yoga,forskning, utbildning och nättidning på https://mediyoga.se/

Medicinsk yoga är ett terapeutiskt system som kan användas vid rehabilitering för grupper med olika behov ,som ryggproblem, depression,migrän , magproblem, diabetes mfl- och samtidigt individuellt skräddarsy terapin.
Det finns 3 grundprogram som är utformade så att alla ska kunna utöva dem. De innehåller medveten andningsövning, avspänning, mjuka rörelser, meditation och samtal.Yogan återskapar balans i kropp och sinne.
Olika positiva effekter har visat sig med Medicinsk Yoga som,högt blodtryck, stress,smärta och spänningar, sömnproblem , oro, hormonella obalanser mfl.
Andningen är den röda tråden i medicinsk yoga och vid varje träff arbetar vi med andningsteknik. Genom andningsövningar får du en upplevelse av kroppens och nervsystemets energi.Många sjukdomar orsakas av felinriktad energi.
Andningsövningarna har en frigörande verkan på sinnet genom nervsystemet och hjärnan. Viktigt samband finns mellan tanke, spänning och andning. Mentala problem och minnen lagras både i vår hjärna och i kroppen som spänningar, tröghet mm.Andningen är centralt i Medicinsk Yoga och kan lösa upp dessa. Under en dag andas vi i genomsnitt 20000 andetag.
Vi utgår alltid från deltagarnas behov och besvär och även om du känner dig trött, stel, orörlig kan du alltid delta i någon del av passet .
Du kan antingen göra yoga sittande på en stol eller på matta, du väljer själv vilket som känns bäst för dig.